2016-02-20

I ett år så har jag kört ”vinbondens år och lite sånt” via en mailinglista och det har varit intressant att se (och ibland även höra) vilka som läser mina ”funderingar”, men nu är det slut med denna mailinglista och jag tänker börja skriva här under ”fliken” på hemsidan igen.

Vintern har varit superintressant och hektisk, och jag har egentligen ända sedan december kört på för fullt, för att ligga ”före”. Trots detta så känns det för tillfället att vi ”bara” ligger precis där vi bör vara med våra arbetsinsatser.

Vinterbeskärningen är klar till 95% och vi har mindre än 10 % kvar av finbeskärningen och nedbindningen. Vädret har varit fantastiskt (med svenska mått mätt) och det har gjort att man de flesta dagar suttit och njutit ute i odlingen.

005 Nästa vecka hoppas jag kunna gå på ”underhållet” i vingården, trådar ska spännas, klips sättas på plats och vissa plantor behöver kompletteras med nya gummiband (till plantstödet).

009

Plantorna ser ut att ha klarat vintern på ett bra sätt och här har säkerligen den fantastiska hösten 2015 hjälpt till. Ett tag var jag lite orolig att dagstemperaturerna skulle bli för höga och att detta skulle locka ur plantorna ur vintervilan.  Vintern 2003 är fortfarande i friskt minne, 12-13 grader varmt i januari och sedan -17 grader i mitten på mars ställde till det för många odlare i Sverige och Danmark. Rondo är en av de sorter som är känsligast när vädret beter sig på detta sätt, de rena vitis vinifera sorterna verkar klara detta mycket bättre.

I VINERIET

Jag talade med en kollega i början av januari och frågade hur hans viner utvecklade sig  och han svarade bedrövat att de var vresiga, fruktlösa och allmänt tråkiga, men sedan la han till att ”det brukar vara så här denna tiden på året”.

Jag kan bara instämma. Oftast är det bara vinerna med restsötma som bjuder på sig runt nyår. Från mitten av januari till mitten av februari, så brukar dock vinerna förändras enormt, i positiv riktning.

I och med att jag känner till fenomenet så har jag smakat våra viner lite mer sparsamt under januari och istället fokuserat på ”jobbet” i vineriet.  2 viner har buteljerat, ÖRESUND 2015 och ROSÉ BARRIQUE 2015.

Öresund 2015  är ett ståltanksjäst, vitt, halvtorrt vin.  När vi gjorde detta vinet så bestämde vi oss för att ”flörta” lite med internationella vinstilar, inperationen har kommit från både Mosel och Nya Zeeland. Vinet har jäst svalt och sedan hållits kallt ända fram tills buteljeringen. Detta gör att vinet innehåller en hel del kolsyra samt är lite mer fruktdrivet än de viner vi gör i vanliga fall. Druvorna till vinet kommer dels från det nya ”norra” fältet och dels från den gamla västra delen. Druvorna från den västra delen har även fått ca 18 timmars skalkontakt, för att förstärka stilen ytterligare.

Öresund 15

Det ska bli mycket skoj att se responsen på detta vin när det släpps på systembolaget den 4/4

Rosé Barrique 2015 är en rose som vi jäst på amerikanska ekfat. Detta vin smakade i januari ”meningslöst”, men då jag vet att det kan hända en hel del på bara några veckor under denna period, så var jag inte speciellt nedstämd. 2 veckor senare så testade jag om vinet för att bestämma buteljeringsdatum, och då infann sig den där härliga känslan ”I LIKE”. Vinet hade fått den där lilla tiden på jästfällningen samt fällt ut en hel del vinkristaller, vilket bidragit med kropp och rondör.

VINKRISTALLER= vinkristaller är kaliumbitartrat och kan fälla ut som kristaller, antingen i tankar eller fat, men kan även fälla ut i flaskan om man inte kylstabiliserat vinet (inte ens en gång då är man säker). Vinkristaller är helt ofarliga, och det är inte sällsynt att man kan hitta dem i våra flaskor.

rosé B 2015

Även Rosé Barrique 2015 kommer att släppas på Systembolaget den 4/4

Vi fick nyligen information om att förra årgången av detta vin, var den mest säljande rosén i sitt segment på de systembolag som vi säljer till.

Ovanstående viner tog mig 1 vecka att etikettera och paketera. Jag vet om att det är ”galenskap” att etikettera för hand, vika lådorna för hand, bygga kryssen i lådorna för hand, och att inget av detta gör vinerna bättre på något sätt, men jag måste säga att det är ren njutning att få hålla varje flaska och fundera över var och när dessa viner ska avnjutas.

DANMARK

Jag är med i en skandinavisk vinodlargrupp för produktion av mousserande vin och för några veckor sedan så hade vi en träff på SKAERSÖGAARD vingård på Jylland. Sven Moesgaard som äger denna vingård är skandinaviens mest diplomerade vinproducent (har vunnit drygt 150 internationella utmärkelser, om jag minns rätt), var värd för mötet  och jag måste säga att det var det mest givande mötet jag varit på , på väldigt, väldigt länge.

Oftast när man har träffar med skandinaviska vinodlarkollegor, så lägger man diskussionerna så att alla ska förstå, detta gör dock att man ”hela” tiden får börja från grunden och att träffarna inte blir så effektiva som de kunde blivit. Jag har full respekt för detta förfarande som ”LYSER AV SOLIDARITET” och har sina positiva sidor.

Från Sverige var vi endast 2 stycken (jag och Niclas från Särtshöga Vingård), men från Åland så hade Fredrik, från Mattas vingård flygit ner dagen innan, så vi 3 samåkte till Jylland.

Väl på plats så blev det rundvisning i anläggningen (vineri,lager och butik) och det gavs möjlighet att diskutera olika maskiner och tillverkningsmetoder. Skaersögard är en anläggning med resurser, så det var intressant att se ”maskinparken” som användes idag, men på vägen genom lokalerna så såg man alla gamla maskiner som använts tidigare och det var nästan som en utställning av den utrustningen som alla vi andra använder idag, vilket ytterligare lättade upp stämningen då alla kände igen sig.

6 timmar efter ankomst, så hade jag 10 helsidor fulla med anteckningar och man var fulltankad med entusiasm över sin ”nyfunna kunskap”.

Vi fick även möjlighet att prova lite av gårdens mousserande vin DONs (uppkallat efter byn) och vinerna gick tillbaka till 2002.

2002 Orion Brut  (Plastkork)

Äppeljuice färgad, lite bubblor

Tydlig oxidation, apelsinskal, romerska bågar, mogen banan

Smaken är oxiderad, frisk, doften bättre än smaken

När flaskan skulle öppnas, så råkade jag se plastkorken (man hade inte börjat använda naturkork än), så jag frågade om en plast kork verkligen kan hålla så länge, svaret på denna fråga blev typiskt danskt, DET LÄR VI SE NÄR VI DRICKER VINET

2006 ORION Cuvee Sec

Lätt gul färg med fina bubblor, tyvärr dock korkad

 

Madelaine Angevine 2008 Brut Nature

Lätt gul, ok bubblor , inte helt klar.

Gula äpplen, vita blommor, märklig citrus, päron

Blommig i en lätt stil, i eftersmaken en lätt orenhet

Vinet hade endast 10 % alkohol och ingen dosage (inget socker tillsatt) vilket gjorde att vinet uppfattades lite enkelt, dock ska erkännas att jag inte är så förtjust i den blommiga mousserande stilen när de är torra.

Dons Cuvee 2014

Ganska ljus, lite vilda bubblor

Ren fruktig, lite mineralisk, trevlig neutral doft (till skillnad från föregående vin)

Trevlig balans i smaken, dosagen är lite separerad för tillfället, men trevlig frukt och koncentration.

Vinet lovar gott för framtiden,och känns internationellt i stilen, Cuveen är gjord på Solaris, Orion och Zalas Perle.

 

Dons Orion Sec 2006

Viss gulnad, bra bubblor

Neutral trevlig internationell stil, lätt nougat, med luftning uppenbarar sig en viss komplexitet.

Perfekt balanserad smak syra/sötma balansen är perfekt och vinet avslutas med en läcker mognad

Detta vin är gjort i en lite sötare stil, vilket ger en läskande känsla, som kompletteras perfekt med mognaden, dagens bästa vin

 

Förutom ovanstående viner så provade vi även rosé mousserande DONs och årgång 2014 av detta vin hade fått mycket höga poäng både nationellt och internationellt om jag kommer ihåg det rätt.

De mousserande rosévinerna är välgjorda och vad jag brukar kalla ”publika” (med publika menar jag lätt inställsamma).

Vad som är intressant i sammanhanget är att  de flesta roséviner buteljeras på transparenta flaskor och Sven menade på att endast 6 veckor under en lampa totalförstör vinet. Att UV ljus förstör vin har sedan länge varit känt, men att det skulle gå så snabbt som på 6 veckor förvånade nog de flesta. För att stärka sin tes (Svens) fick vi smaka 2 flaska som stått under en lampa i 6 veckor, och det var bara att konstatera att de var förstörda, de tydligaste tonerna gick åt ”blomkålsdoft/ost”.

Min tanke runt ämnet är dock att detta inte kan vara fallet med alla viner, då hade ju de stora producenterna av mousserande vin slutat med transparenta flaskor, eller ??? .  Jag har en liten teori att det kan ha att göra med färgpigmenten i vissa av de druvor vi odlar i skandinavien, men det ska bli intressant att följa diskussionerna framöver.

När vi ändå är inne på ämnet ”transparenta flaskor” så provade jag och 11 andra lojala vinvänner  MATTAS ROSÉ 2011 non dosage, från Åland och detta vin väcker absolut diskussioner kring transparenta flaskor.

Vinet hade en doft av ”DANSK OST”  och det hördes mer som att man var i en ostbutik än på en vinprovning när personerna skulle beskriva doften.

Dagens aha upplevelse (nu överdriver jag en aning) i Danmark, var ett rött mousserande vin. Jag säger alltid till folk att de ska vara ”openminded” när de provar viner, men när Sven berättade att vi skulle prova rött mousserande så  hade jag redan en förutfattad mening, jag tänkte på de australiensiska exempel som jag provat, och inte gillat.

Vinet var från 2009 och gjort på Regent och Leon-Millot

Druvorna hade avstjälkats och jäst med skalen i 7 dagar, för att sedan lagras på ekfat.

Vinet ser ut som ett medelmörkt rödvin i färgen och har en hel del fatkaraktär i doften, trevliga gröna toner, lite lakrits, lite mint.

Smaken är trevligt balanserad med tydlig restsötma, som lindar in tanninerna på ett trevligt sätt. Eftersmaken ger en en känsla av jul då kanelsmaken från faten hänger kvar i gom och näsa.

Det här vinet smakar som en mousserande Amarone och med en restsötma på 48 gram så har detta vin alla förutsättningar att till- fredställa den skandinaviska publiken.  Jag ser en framtida  svensk julklassiker i vardande, VÖRTBRÖD; JULSKINKA och SVENSKT MOUSSERANDE RÖDVIN, detta måste ju vara smakernas CLASH OF THE TITANS.

I vanliga fall så har detta vin allt som jag inte gillar, ändå kan jag inte låta bli att bli road, och jag undrar om inte Sven skapat något som fler kommer att börja tillverka. Detta var första gången jag smakar ett skandinaviskt mousserande rödvin och det kan vara det där totala överraskningsmomentet, som gjort mig lite exalterad, men får ni chans att prova det så ska ni absolut göra det.

DONs mousserande viner ligger runt 400 danska kronor flaskan och detta är mig veterligen en bra bit över andra danska producenters priser, dock bör det nämnas att ingen har tillverkat mousserande vin lika länge i Danmark och ingen annan är heller i närheten av det internationella erkännandet som DONs har.

På SKAERSÖGAARDS hemsida läste jag att danskt mousserande vin serverats på FNs högkvarter i New York och anledningen var att man ville att alla 92 medlemsländer skulle servera vin från sitt land.

Det första som slår mig var såklart, vilket svenskt vin serverades ??? Jag har inte hört något om detta och om någon svensk producent haft sitt/sina viner där, skulle de inte berätta detta då? Detta får jag luska vidare i. Visar det sig att Sverige inte var representerade så skulle det inte förvåna mig, vi är generellt dåliga på att marknadsföra oss. För många år sedan så tänkte jag att vi delvis skulle sälja våra viner till olika svenska ambassader i världen, men det var tvärstopp, Jag undrar om det är likadant på de franska och italienska ambassaderna ???

SOMMELIERERNAS DAG 2016

För 2 veckor sedan var jag i Göteborg tillsammans med en representant för föreningen SVENSKT VIN , samt en representant från ÄSTAD VINGÅRD och höll ett föredrag på Sommelierernas dag.

Alltid när jag håller föredrag eller vinprovningar så brukar jag inleda med att fråga  hur många som smakat svenskt vin och för 10 år sedan så var det kanske 1-2 personer i varje grupp (alltså någon ynka %). Sedan dess så har jag sett en stigande kurva för varje år och nu händer det ganska ofta att hälften av deltagarna/åhörarna smakat svenskt vin, dock har det aldrig tidigare hänt att alla provat svenskt vin förrän NU, och jag säger som Gert Fylking , ÄNTLIGEN!!!

ALLTSÅ KÄRA VÄNNER, RISTA IN DATUMET 2016-02-06 i den Ssenska vinhistorikens runsten, detta är datumet som jag har väntat på ända sedan vi startade vår vingård.

001

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.