29 november

För 2 veckor sedan så satte jag igång med vinterbeskärningen, det är bara en enklare grovbeskärning då jag klipper bort omkring 80-100 cm på varje årsskott. Detta underlättar den ”riktiga” vinter beskärningen och frigör tid i en annars ganska intensiv period.

Tanken att gå på ”grovbeskärningen” tidigare än normalt är att hitta en cykel som är mer harmonisk och mer i linje med den man har på kontinenten.

Det här med att hitta en cykel och en lunk  i sin vinodling och vinproduktion är något som vi absolut kan bli bättre på och i slut änden så kommer det att påverka våra viner i en positiv riktning.

Jag har ca 1 dags beskärning kvar innan jag är klar och jämför man med 2013 så började vi inte förrän 23/12, så nu känns det som man är med från start inför 2015.

Om vinodlingen kan man säga att avhärdningen varit fantastisk och det känns som om vinstockarna gått in i vintervila starka.

Så gott som alla årets ny planterade vinstockar har tagit sig förträffligt och även dessa är grov beskurna, på 1,5 meters höjd och alla sidoskott är också bortklippta.

I vineriet så har det varit lugnare senaste veckan, livsmedelsverket var på sin årliga kontroll, och hur konstigt det än låter så tycker jag att det är intressant att ha dem på kontroll. För att förtydliga mig så vill jag säga att detta är så länge man märker att de har samma inställning som oss, dvs att de vill utvecklas.

Vi kollar alltid igenom vad som gjorts bra och vad som kan göras bättre och hittills måste jag säga att det mer känns som att ha en konsult på besök än en kontrollant.

Livsmedelsverket kollar egentligen bara att kunderna inte utsätts för något farligt, dvs att våra produkter inte är hälsovådliga, men i denna dialog brukar jag  alltid kunna hitta saker som förbättrar slutprodukten, alltså våra viner.

Ambitionen är att i vinter skapa en kvalitetskontroll manual, som endast har med att göra, att säkra och höja kvaliten, och hur otroligt det än låter så har jag aldrig stött på en sådan. Det finns ingen instans i Sverige (utomlands har man ofta detta) som kontrollerar att vinerna håller en viss karaktär/kvalite.

Det finns säkerligen 100 saker som kan gå fel bara vid en buteljering och ändå har jag aldrig varit med om att någon vinprovare yttrat en kommentar likt ”HÄR HAR NOG PRODUCENTEN HAFT EN LITE SLITEN  O-RING NÄR HAN BUTELJERAT”, utan allt fokus ligger på druvsort, årgången, läget, jordmånen och vinmakningen.

Det är säkert någon som tycker att man är ”lätt överdriven” och det stämmer säkerligen, men jag tror att när man väl sitter där som kund, och har pröjsat 200-300 kr för en flaska vin, så är det en  trevligare upplevelse att njuta ett glas från en ”lätt överdriven” producent, än en som inte bryr sig ett skit.

Jag hade trott att alla vinerna skulle ha jäst färdigt nu, trotts detta så är det en del som fortfarande ”puttrar” på, jag upplever dock detta som något positivt, jag har aldrig varit med om att en lång jäsning skapat något negativt, tvärtemot.

Nästa vecka så är där en del tankar som ska dras om, och i samband med detta så ska en del viner också svavlas.

Förra fredagen så släppte vi vårt röda vin BALDERS BLOD 2013 och nu i veckan så var det premiär för den nya årgången av vårt vita vin INKOGNITO (2013) och det har varit en kick. Ett bolag hade t.o.m (ja jag skriver t.o.m, trotts att alla andra länder i världen har det) en SVENSK skylt, vid våra viner. Det här får vi se som en milstolpe, och då vill jag vara noga med att säga att Systembolaget inte favoriserar Svenska produkter, tvärtemot så bör vi se det som att Systembolaget tagit steget från att diskriminera, till att vara neutral.

Båda vinerna är unga, så de mår gott av att ligga till sig, framförallt BALDERS BLOD 2013, tycker jag man bör hälla på karaff åtminstone 1 timme innan man ska servera det, om man vill ha full valuta för pengarna.

Vi är inte ensamma om att släppa nya viner  bland de Svenska vinproducenterna, min rekommendation är att ni går in på Systembolagets hemsida och söker med sökordet SVERIGE, för det finns rekordmånga att tillgå för tillfället.

Var noga med att kolla att det är gjort på Svenska  frilandsodlade druvor, om det är det ni vill prova.

Jag skrev vänliga ord om Livsmedelsverket längre upp, lika trevliga ord skulle jag inte kunna skriva om alla andra VERK, men detta ska jag inte trötta någon med, vår bankkontakt sa dock att han var glad att han inte var vinodlare: FÖR DET HADE HAN ALDRIG ORKAT MED.

 

12 November

De senaste veckorna,  har jag mest varit i vineriet och det känns som att tiden aldrig räcker till, lukta,lukta smaka ,smaka, spotta spotta och så ska det antacknas, och så går man tillbaka i antackningarna och ser vad som förändrats. Sedan vill man så klart jämföra med andra årgångar och så ska man leta fram anteckningarna från de årgångarna och så sitter man och funderar på vad ”orsaken” är till skillnaderna.

Nu håller jag på att dra om de tankar som ”behöver” syre och samtidigt så avlägsnar jag en del av jästfällningen, andra tankar låter jag ligga kvar på jästfällningen, men då gör jag oftast battonage i dessa behållare.

Några viner med restsötma har jag filtrerat och då har jag kört en dubbelfiltrering (först lite grövre och sedan ett fint filter) , för att härigenom få bort så mycket jäst som möjligt, samt mindre partiklar som ”förbrukar svavlet”. Det här med filtrering är en hel vetenskap och jag hoppas att jag kan frigöra tid i vinter för att lära mig mer om ämnet.

Som jag säkert nämnt innan så verkar ”årgången” ovanligt tillgänglig , men med en kritig strävhet, denna kombination blir intressant att följa, det märkliga var att kritigheten/strävheten, fanns även i druvorna när man smakade dom.

Den malolaktiska jäsningen är så gott som klar på de flesta vinerna , på vissa rödviner så var den redan avslutad för en vecka sedan, vilket antagligen är rekordtidigt.

Några dagar har även gått åt att etikettera bla vårt Rödvin BALDERS BLOD 2013 som vi släpper på bolaget 21/11. Allt görs för hand så det tar sin lilla stund att sätta på hätta , framsides etikett, baksidesetikett, , streckkod, samt packa dem i lådor och sätta steck kod på lådan, nu ska jag dock inte beklaga mig då jag tycker att det är en ”kick”när vinerna väl kommer ut på marknaden.

Sakta men säkert sprider sig intresset för Svenskt vin och det verkar som att fler och fler systembolag har uppmärksammat detta (även om jag önskar att det kunde gå lite snabbare ).

Förra veckan var jag uppe och levererade vin på Systembolagets varudepå i Örebro, härifrån ska de sedan levereras ut till de olika bolagen i Sverige, så vi får se hur detta artar sig.

När jag ändå var i Örebro så passade jag på att besöka Torslunda kaggen. Johan är Sveriges ende (utbildade) tunnbindare och föreningen Svenska vinodlare var och besökte honom för ca 10 år sedan, och jag hade den bilden i mitt minne. Mycket har dock hänt, nya lokaler, annat läge och en handfull anställda har paret Torslund idag .

Jag ska erkänna att jag varit ganska skeptisk till ”Svensktillverkade ” ekfat( antagligen som allmänheten tidigare varit gentemot Svenska viner), men jag tror att det är dags att tänka om.

Johan var enormt vänlig och tog sig tid att visa runt i anläggningen samtidigt som han tillverkade 2 ekfat och rostade dem. Jag fick även möjlighet att bilda mig en egen uppfattning om den Svenska ekens inverkan på drycker och detta är absolut något vi kommer att prova framöver.

Det är först ny vi börjar skaffa oss en referens på hur de olika faten påverkar våra viner, så då kan det också vara motiverat att även prova Svenska ekfat från Torslundakaggen.

På Torslunda kaggen finns även ett ”museum” och jag tycker absolut att det är värt ett besök om man är dryckesintresserad.