Hur skiljer man på vänner och bekanta ???? . Vänner är de som har lagt av att fråga vad en vinbonde gör på vintern, de har sedan länge insett att man jobbar minst lika mycket på vintern som på sommaren. Bekanta däremot är de som fortfarande frågar om det finns något att göra för en vinbonde på vintern.
Den absolut vanligaste frågan jag får från ”allmänheten” denna årstiden är om där är något att göra för en vinbonde, och då har jag ibland svårt att hålla fattningen. Många mänskor verkar tro att vinerna gör sig själva, offerterna skrivs av något övernaturligt väsen, logistiken går med änglarnas andel osv ………. . Jag har tänkt på det många gånger, varför folk tror att vinbönderna sitter och rullar tummarna på vintern, men inte hittat svaret.
När jag var i Tyskland för en månad sedan så frågade jag en vingård om de börjat med vinterbeskärningen, och svaret blev att de hade de börjat med för 3 veckor sedan och de körde 8 TIMMAR OM DAGEN. Jag verkligen hörde på henne att krafterna började tryta och även hennes tålamod gentemot ”dumma” frågor.
I vineriet så har det varit fullt upp hela vintern, och anledningen till det är att jag hela tiden gör experiment och försöker lära mig nya saker, och dessa experiment tar väldigt mycket tid.
I vineriet så har vi ett kylsystem som vi använder under jäsningen, men sedan har vi också ett litet kylagregat som jag har börjat använda för att kylstabilisera vissa viner. När man kylstabiliserar viner så brukar man ta ner tankarna till ungefär -4 grader celsius, detta gör man för att ”vinsten” ska fälla ut i tankarna och inte i flaskorna. Dessa vinstenar är helt ofarliga men då vissa kunder inte vet om detta, kan detta leda till reklamationer.
I de flesta viner så har jag inga bekymmer om där är lite vinsten i botten på flaskorna, men har man däremot ett moussernade vin så blir vinsten en defekt, då dessa då såklart skummar runt i flaskan och i glaset, så här är det extra viktigt att kylstabilisera vinerna.
2014 års viner fortsätter att utvecklas positivt och nu är där bara 1 fat som fortfarande jäser. Rosevinerna har filtrerats försiktigt en gång, och vi får se om detta är tillräkligt, en Rose buteljeras ju i en transperant flaska och då är det viktigt med synintrycket (tycker jag), det innebär inte att vinet måste ha en briljans, men man vill kanske inte heller att det är oklart i färgen.
Förhoppningen är att de båda Rose vinerna ska komma ut till våren och vi får se lite längre fram om detta är rätt ambition.
Ett projekt som jag har stora förhoppningar på är vårt Solera system (kanske till stor del för att jag gillar denna stil personligen). I ett Solera system så går det inte att skynda på processen och samtidigt bibehålla kvalliten och bara det i sig själv känns behagligt. De Svenska druvor som vi skördar mår oftast bra av lagring och i ett Solera System så ges de full möjlighet att utvecklas till de fantastiska viner som de har potential till.
Första utgåvan från solera systemet heter Ego och kommer att lanseras till våren 2015 och är egentligen ”publikare” i stilen än vad jag hade tänkt mig från början, men så kan det ibland bli när man testar nya projekt.
Igår så satte jag så försiktigt igång med ”fin” vinterbeskärningen, solen lyste och jag njöt verkligen av att vara igång. På något sätt så är det alltid mer avkopplande att jobba i vingården än i vineriet och anledningen kan nog vara att här har vi hittat vår filosofi och då kan man lite grann gå på ren rutin. I vineriet däremot så känns det som att vi fortfarnde har hundra saker vi vill testa för att till fullo utnyttja druvornas fulla potential .
Förra årets nyplantering beror bland annat på att vi tänker öka exporten av våra viner (för att sprida budskapet om Svenskt vin) och i slutet på förra året så gick första leveransen någonsin till Norge, och igår så fick vi en ny order från Hong Kong (som vi även levererade till 2014) .
Efter våra medaljer På London international wine challenge, så märker man att det så försiktigt börjar skapas ett intresse för Svenskt vin , utanför Sverige. Självklart så måste vi jobba ännu mer för att ”synas” internationellt om vi ska sätta Sverige på den internationella vinkartan, men jag känner att vi fått ”fäste” och nu gäller det bara att höja kvaliten ytterligare.
Jag har inte en aning om vem som läser det jag skriver under denna flik (vinbondens år och lite sånt…) och det är en anledning till att vi ska starta en MAILINGLISTA. Genom att anmäla sig till denna mailinglista (kostnadsfritt) (med namn ,adress och mailadress), så kommer man fortsatt att få till gång till denna FLIK, samt en del andra saker.
Genom att ni ger oss namn och adress, så får vi en bättre uppfatning var i landet ni befinner er, eller om ni rent av befinner er i ett annat land (och genom denna information så är ambitionen att jag ska kunna vara ”tydligare” i mina texter, på ett sätt som jag kanske inte har möjlighet till idag).
Är ni intresserad av att vara med på vår mailinglista så är det bara att maila oss på adressen vingardeniklagshamn@telia.com och skriv ner ert namn, adress och mailadress.
Jag ser det här som ett sätt att utvecklas, det har varit skoj att skriva och reflektera i ett år, men nu ska jag göra det via mailinglistan istället.
mvh
Murre