Vad har hänt sedan sist?

I KLAGSHAMN

I år har det varit en kamp för att försöka hinna sköta vingården på det sätt som jag önskar att vi ska sköta den och i den delen av odlingen som vi valt att ”nedprioritera” initialt så tycker jag Jasons ord beskriver känslan allra bäst: DET SER UT SOM ATT VI INTE ÄR I KLAGSHAMN! Det är en enorm frustration när man har en mental bild och den skiljer sig så markant från verkligheten som detta ”nedprioriterade” fält.

Maskrosor….

Vad jag inser efter denna vår och inledningen på sommaren är att det finns inga utrymmen för misstag.  Kommer man efter p g a att man gjort felbeslut eller ett dåligt arbete, eller tagit på sig för mycket externa jobb, så finns det inte en chans att sköta odlingen så som jag önskar.

Förra årets rekordskörd gjorde att vi gick in i 2019 med större volymer i tankarna än vad vi någonsin haft och det samma gäller Flädie mat och vingård som jag också tillverkar viner för. Detta innebar större och fler buteljeringar, etiketteringar och paketeringar än vad vi någonsin gjort och sedan så skulle en hel del av dessa viner ut på marknaden innan sommaren.

Samtidigt med detta så ska vi ”ta hand” om det ökade intresset för svenska viner och jag måste vara ärlig och säga att en lätt bitter känsla har smugit sig in i det yrke som jag annars brukar älska.

Folk från Sverige och stora delar av världen kommer hit och fast att vi inte har tid så försöker vi att ge lite av vår tid till alla dessa som är intresserade av det vi sysslar med. Det känns som att ”staten Sverige” tycker att vi svenska vinbönder ska marknadsföra Sverige, utan att få möjlighet att tjäna en enda krona.

Jag tycker det är en skymf av Sverige att behandla en hel yrkeskår på detta sätt som vi blir behandlade. I andra länder så hade man med stolthet berättat om sina duktiga vinbönder och gett dem möjligheter att existera, men ”staten Sverige” behandlar sina vinbönder som halvkriminella.

För en vecka sedan så var en journalist från Norges största tidning på en rundresa i regionen för att skriva ett reportage om svenska vingårdar, som ett alternativ till att ta flyget till kontinentens vingårdar (flygskam ni vet…) och denna vecka var ett franskt TV team här för att göra ett reportage för Frankrike, Schweiz och Belgien. Alltså; vi svenska vinbönder marknadsför Sverige, men vi ska inte få en enda krona för jobbet vi gör. Alla andra yrkeskategorier i Sverige som hjälper till att göra Sverige till en turistdestination, får betalt för jobbet de gör, men inte Sveriges vinproducenter.

Sverige måste ge svenska vinproducenter möjlighet att existera på samma villkor som sina kollegor i övriga EU.

MIN NYA FRAMTID

Även i mina mörkaste stunder så brukar jag försöka vara kreativ och min nya plan är att bli TV profil. Våren 2020 funderar jag på att lansera ett nytt TV program som heter DEN ARGA VINBONDEN. I detta program åker jag runt i landet Sverige och skäller ut mina kollegor och beter mig allmänt illa. Efter två lyckade säsonger av detta program så lanserar jag 4 boxviner på Systembolaget, varav en är världens första mousserande på rund box, och den sistnämnda ska självfallet lanseras till fotbolls VM 2022.

Den arga vinbonden

I SVERIGE

19-06-03, lägg denna dag på minnet. Detta var dagen då ett 30 tal olika svenska viner släpptes på Systembolaget, det är en helt unik händelse och något som svenskt vinnäring aldrig varit i närheten av tidigare. Nu tror nog alla, att Sveriges vinskribenter lät ”bläcket flöda” när man informerade landets vinälskare om denna unika händelse. Här gav Sveriges vinproducenter, vinskribenterna en unik möjlighet att förmedla karaktären på en svensk årgång, på ett sätt som aldrig tidigare getts. Mig veterligen så var det bara en skribent som tog tillfället i akt och jag vill personligen tacka Per Styregård på DI.

Är det någon annan skribent som skrivit något (som jag inte sett) så tackar jag er också.

Så gott som alla svenska vinproducenter jag talar med, berättar om en ökad försäljning av sina viner och vissa producenter hade slutlevererat sina roséviner innan sommaren knappt hade börjat och detta bör man nog dra lärdom av.

Allt eftersom vinproducenterna får sälja sina viner på fler Systembolag (detta bestämmer Systembolaget utifrån hemlig statistik), så ökar tillgängligheten på de svenska vinerna och således också medvetandet om svenskt vin.

I februari så släppte vi Inkognito (ett av våra vita viner) på 70 Systembolag som Systembolaget valt ut och 30 av dessa låg i Stockholmsområdet. Försäljningsresultatet talade sitt tydliga språk, Stockholmsbolagen sålde överlägset bäst med få undantag. Alltså; det är ytterst sällan svenskt vin finns tillgängligt där flest kunder finns och på andra hållet så får inte vinproducenterna sälja till kunderna när de väl hittar till oss, som jag beskrev tidigare.

Solaris årgång 2018 i Klagshamn

Oavsett druvsort så vill man inte ha frost efter att knopparna brustit och det var just vad som inträffade i maj i år på många ställen, åtminstone 3 producenter har varit ute och eldat (paraffinhinkar) i år och ytterligare en del andra har skyddat sina odlingar med vatten (sprinkler system). Om jag är rätt informerad så verkar odlingarna på Kullahalvön ha klarat sig och i så fall är det samma fenomen som 2011. Just sådana här ”fenomen”, att klara sig från frosten är en viktig parameter om man ska kunna få ekonomi i en svensk vingård. Detta betyder inte per automatik att vinerna skulle bli bättre på Kullahalvön än t.ex Österlen, men kan man skörda varje år så är det lättare att få ekonomi. Många vingårdar i Skåne har berättat om 4-5 minusgrader efter knoppsprickningen och detta är extremt ovanligt om inte till och med unikt.

Vårfrost i Champagne

Vad kan man göra för att klara sig mot frosten? Det första är såklart att välja ett odlingsläge som är mindre utsatt än andra, men har man väl planterat, så är det ovanstående alternativ, elda eller sprinklers, eller som vi har en gasdriven maskin (aldrig använd, men vi ser det som en försäkring), man kan även ha stora propellrar som drar ner varmare luft. Alla dessa saker har sina begränsningar, beroende på vilken typ av frost man drabbas av.

Paraffinhink (bild lånad från nätet)

Rör det sig om 1-2 minusgrader, så finns det ett par rekommendationer som jag brukar ge, hacka aldrig ogräs (eller köra med en maskin som tar bort ogräs) 7-10 dagar innan förväntad frost, i så fall så bryter man jordvärmens möjlighet att stiga uppåt (frosten lägger sig alltid först på en harvad åker). Vi brukar inte heller klippa gräset innan förväntad frost. Om ni tittar ut en tidig april morgon då termometern på 1,5 m höjd visar 2 plusgrader, så ligger det ofta frost på gräsmattan, men inte där marken är bar (och obearbetad). Detta fenomen var tydligt i år, vi klarade vårfrosten här i Klagshamn, men det rörde sig inte med mer än 1 grad, så hade det gått illa. Farsan vill alltid att det ska se trevligt ut runt vingården, så jag hann inte stoppa honom från att klippa gräset närmast en rad och just där fick vi en lätt frostskada.

Frostbekämpning med sprinklers

Varje dag så får jag frågan om vad jag tror om årets årgång och jag måste säga att jag känner mig osäkrare än någonsin och ändå så kan den sluta i vad som jag kanske sammanfattar som en MEDEL ÅRGÅNG. Att en sådan årgång som varit så extrem på alla håll, extremt varm tidig vår, sedan skitkallt i maj och sedan löjligt varmt och nu kallt i början på juli, kanske just resulterar i vad vi svenskar brukar kalla lagom, är faktiskt fullt möjligt.

Det hade varit skoj om vi kunde få en årgång som smakmässigt påminner om 2013, syran var knivskarp i dessa viner och det var med magmunnen som insats som man närmade sig vinerna i ungdomen, men med 3-4 års lagring så blev de helt fantastiska.

I BÖCKERNAS VÄRLD

Årets Svenska vinambassadör 2015 Mattias Säfwenberg har kommit ut med en fantastisk bok om Svenskt vin, som just heter ”SVENSKT VIN, EN VINVÄRLD SOM VÄXER.” I denna bok så förmedlar han sin stora kunskap om svenskt vin, hur det hela började, var vi är idag och vart vi kan tänkas vara på väg och alltihop är skrivit med en passion som jag önskar fler hade.

Stort tack Mattias, du är mer än vad man kan önska sig av en ”vinambassadör”.

Mattias Säfwenberg med sin bok – Svenskt Vin (lånad från nätet)

Jag tycker alla ska köpa ett ex (minst) av denna bok, det är också en perfekt ”gå bort present”, köper ni den hos en vingård (jag hoppas och tror att de flesta säljer den), så gynnar ni vinbonden, branschen och Mattias och då blir alla glada.

I våras så fick jag ett boktips av Felix (vinmakare på Kullabergs vingård) och boktipset var ”FLAWLESS understanding faults in wine” och är skriven av Jamie Goode. Denna författare har jag tidigare bl.a läst en bok av som handlar om varför Sauvignon Blanc smakar som den gör och den boken höll väldigt hög klass (den var nog dock mest för bransch folk och nördar).

En bok för alla vinälskande personer

Denna bok däremot är riktigt, riktigt bra och det säger jag efter att jag bara läst 20 % (tidsbrist) av den. Boken är extremt lättläst och berättar om fel i viner, varför de uppstår och vad man kan göra åt dem. Denna bok är intressant för alla som är intresserade av vin, att en sådan bok inte tidigare skrivits är mycket märkligt, men jag tror att det krävs en viss kompetens för att beskriva det komplexa på ett lätt förståeligt sätt. Jag rekommenderar den varmt till alla kollegor (både i Sverige och utomlands). Nu är det kanske någon som tycker att det är tråkigt att läsa om olika defekter i viner, men bokens titel är ytterst talande FLAWLESS= FELFRI och det är denna positiva inställning som författaren förmedlar.

I NORGE

Som jag tidigare har berättat så gjorde Norska ”Systembolaget” (Vinmonopolet) en offertförfrågan på skandinaviskt vin och två svenska vingårdar (vad jag hört så här långt) vann upphandlingen och det är bara att gratulera Flädie mat och vingård och Flyinge vingård. Båda vinerna tycker jag är klockrena i sina stilar; Flädies är knaster torr, i en riktigt matvänlig stil och Flyinges drar åt den halvtorra stilen, gott både med och utan mat. Flädies heter Aniara 2018 och Flyinges heter Pegasus Picknick 2018 och om jag minns rätt så börjar de säljas i september på Norska monopolet.

I Norge finns även 3 viner från Klagshamn till försäljning, Lucky star Rosé 2018, Klagshamns rosé 2018 och Nordic Light 2018, som är ett dessert vin.

Norska vinmonopolet satsar på skandinaviska drycker

I FESTIVALERNAS TÖCKEN

I sommar så har man möjlighet att prova svenska viner lite varstans och den 19/7, så har man möjlighet att prova svenska viner på H55 paviljongen i Helsingborg, ett par hundra meter från centralen, så låt bilen stå och unna dig en trevlig eftermiddag, bland hjärtliga vinbönder och trevliga viner.

Den 25/7 -28/7 så står Vingården i Klagshamn, tillsammans med Limhamns bryggeri och La Bonne Vie, på Limhamns Hamnfest. Detta har blivit en tradition för oss och det brukar vara hur trevligt som helst, hjärtligt välkomna.

Limhamns Hamnfestival håller på i dagarna 4. (lånad bild från nätet)

26/7 och 27/7 så är det återigen dags för årets höjdpunkt när det gäller svenska vinarrangemang, Skepparps Vinfestival med en massa svenska vinproducenter och en Tareq Taylor i högform som står för maten. Till denna festival kör man inte, antingen så ber man en vän köra, eller så åker man med Gavelinwine.

Missa inte Vinfestivalen på Österlen!!!

Har ni inte möjlighet att komma till någon av dessa tillställningar, så kan jag rekommendera Sveriges nya ”VINCENTRUM” Skivarps Gästgiveri. (Swedish Wine Center) 40 Svenska viner på vinlistan, mer än alla restauranger i Sverige tillsammans (om vi inte räknar med Aludden Providôre som har drygt 30).

Swedish Wine center på Skivarps Gästgivaregård

Nu är det dags för mig att gå tillbaka till mitt obetalda jobb som Sverige ambassadör och hovnarr

Ett svar på ”Vad har hänt sedan sist?”

  1. Murre!
    Så bra skrivet! Jag önskar att alla dags- och veckotidningar kunde ta in din artikel i sina tidningar. Naturligtvis också ett ex till alla som sitter i riksdagen. Hur ska man annars få ut dina kloka ord.
    Du är verkligen en ambassadör för svenskt vin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.