Mars gick snabbt och nu är det april helt plötsligt..

2016-04-06 Klagshamn

 

Den senaste ”dryga” månaden, kan lättast beskrivas med ett enda ord: TUNNELSEENDE.

Det känns som om svenskt vin har lagt i en ny växel och då är den stora frågan om vi är rustade för att klara av detta. Att vi skulle ha flera viner på Systembolaget har varit planen i många år, men det är först när man är där som ”polletten trillar ner”, igår så räknade jag det till 8 olika viner från Klagshamn, och närmare 20 Systembolag som har våra viner på hyllan.

10834092_10152970257732780_541435218_n v. Hamnen 2

Det känns som en enorm kick, att äntligen ha kommit till den punkten där svenskt vin har en ärlig chans att nå ut till den breda allmänheten, samtidigt så är det skrämmande, för våra krav på oss själva är fortfarande att vi ska kunna leverera minst samma kvalitét och service som vi gjort tidigare, men nu är det till så många fler.

Förutom försäljningen till Systembolaget, så verkar det nu som om även restaurangernas intresse har ökat och detta är enormt skoj. Jag kan i nuläget inte säga att vi tjänar några större pengar på de restauranger vi säljer till, dock vill jag här tillägga att det inte heller är planen, utan att vår närvaro på restauranger mer är för att sprida kännedomen om svenskt vin, i en miljö som förhoppningsvis skapar ett positivt minne.

Det tredje ”segmentet” som ökat enormt den senaste tiden är vinprovningar med svenska viner. För att förklara det enkelt kan man säga att antalet provningar fördubblats på bara ett år och att antalet deltagare också fördubblats på varje provning. Att det idag är 40 eller 50 personer på en svensk vinprovning, är mer regel än undantag och när jag för 2 veckor sedan var på Grand Hotel i Lund så var det 60 personer och fulltecknat. Detta kanske inte låter så stort (men det är det), för 3-4 år sedan så var man glad om 15 personer dök upp och då var kanske 5 av dessa de som arrangerade provningen. Jag vill ge ett stort tack till alla de vinklubbar och privatpersoner som arrangerade dessa vinprovningar, man måste börja någonstans, det var precis vad ni insåg och det är därför vi är där vi är idag.

För att förklara vikten av dessa svenska vinprovningar, så är det bara att tänka sig att 10 vingårdar  håller 20 vinprovningar var, med 50 deltagare på varje. Detta skulle ge 10 000 nya ambassadörer om året för svenskt vin. Nu är det kanske någon som tänker sig att det är orealistiskt att tro att alla deltagare skulle bli nöjda på en svensk vinprovning och att de därför inte heller blir ambassadörer för svenskt vin och detta kanske är sant, men min erfarenhet säger mig att väldigt många är nöjda, och en av de vanligaste kommentarerna är: DET HÄR HADE JAG INTE FÖRVÄNTAT MIG AV SVENSKA VINER!!!

Jag är alltid mycket noggrann med vilka viner jag väljer ut, både när det gäller våra egna men även våra kollegors.

Munskänkarna (Lund sektionen) arrangerade för 2 veckor sedan en svensk vinprovning på Grand Hotel med bara svenska viner och då blev det om jag minns rätt, viner från 5 Skånska vingårdar och sammanlagt 11 viner. Där fanns allt ifrån snustorr ståltanksjäst Solaris till fatjäst sött vin, allt ifrån Solaris årgång 2006, till Solaris 2014. Detta var en oerhört spännande och givande provning som visar på bredden och kvalitéten på de svenska vinerna. På middagen efter provningen så var det en i sektionens styrelse som sa att det är bara att revidera sin uppfattning och konstatera att det finns mycket, bra svenskt vin.

Ett av kvällens mest populära vin var Flyinge vingårds Pegasus 2014 (ett fatlagrat Solaris vin)och jag kan inte annat än att instämma. Attacken (den första känslan när man får in vinet i munnen) i detta vin var helt överväldigande, för att sedan gå över i mellanregistret till total harmoni, och det var först i slutet av upplevelsen som man kände att ekfaten bråkade lite och att det nog skulle må gott av lite lagring. När detta vin kommer ut på Systembolaget (förhoppningsvis till sommaren) så tycker jag att ni ska köpa en flaska, för att verkligen förstå vad en ambitiös vingård i Sverige kan prestera om man har en kunnig vinmakare och en god årgång.

Flyinge Vingård-Pegasus. Bilden hämtad från deras hemsida.
Flyinge Vingård-Pegasus. Bilden hämtad från deras hemsida.

Många frågar mig om svenskt vin kan lagras, och i så fall hur länge, och de senaste veckorna så har jag verkligen fått bekräftat att min profetia, om i alla fall svenskt Solaris vins lagrings potential.

På provningen på Grand Hotel så hade vi en Solaris 2006 som hade en tydlig mognad, men den var på inget sätt passe´ och detta var ändå ett vin som var buteljerat med 7 mg/l  svavel, de vill säga så lite så att det till och med kvalar in under naturvins kriteriet.

Den ultimata bekräftelsen var dock förr förra helgen när vi hade bjudit hem en Göteborgsrestaurang och bland annat öppnade en Solaris 2007. Denna flaska var kvällens stjärna och alla konstaterade att det var kvällens bästa vin. Gästerna dök upp med en flaska Chassagne Montrachet (Bourgogne), men den var helt chanslös (jag vill dock tacka så hemskt mycket för flaskan, både vinet och tanken var god).  Jag önskar att ännu fler än oss 8 som var närvarande hade kunnat dela denna upplevelse och till de som tycker att svenskt vin är för dyrt, kan jag inte annat än le (och skratta inombords).

Vilka parametrar har skapat ett vin som Solarisvinet från 2007?

  1. Unga vinstockar
  2. Minimal vinmakningskompetens
  3. Inga pumpar i vineriet, bara omdragning med gravitation
  4. Inga tillsatser (sånär som jäst och minimalt med svavel)
  5. Vingårdens Terroir (klimat, jord, läge etc… )

Säger inte detta en hel del om Svensk vinodling möjligheter, hur många vita viner i världen klarar av att lagras och utvecklas i 10 år? Nu är där kanske en del som börjar räkna upp distrikt i huvudet, Bättre Bourgogne, Bättre Rheingau viner, bättre Bordeaux osv… PRECIS, jag kan bara instämma; ”bättre”, är det ord man måste börja med i alla dessa beskrivelser och det andra ordet är ett kvalitetsdistrikt.

Ibland måste man förtydliga det uppenbara. Hade jag sett en enhörning i trädgården, så hade inte det första jag tänkt varit att;  jag ser en enhörning i trädgården, utan första tanken hade varit att nu har det slagit slint i huvudet. Anledningen till detta är att vi alla vet att enhörningar inte finns, och då försöker vi hitta en logisk förklaring till det vi ser. Samma sak är det med svenskt vin ”alla” vinintresserade i Sverige för 10 år sedan ”visste” att det inte gick att göra bra svenska viner och då måste de hitta en förklaring till att det svenska vin de drack, faktiskt var gott, och detta mynnade nog många gånger ut i en osäkerhet och därför fick inte det svenska vinet den uppskattning det borde haft.

VINODLINGEN

Vinterbeskärningen är klar sedan ungefär 1 månad och likaså nerbindningen. Den första ogräsrensningen med radius (ogräsrensningsredskap) skedde i påskhelgen (som vanligt trots att påsken låg tidigt). Vi har även hunnit slänga ut ca 100 ton stallgödsel, samt 5 ton basaltmjöl, så de mest fysiska bitarna är avklarade.

Basaltmjöl sprids ut
Basaltmjöl sprids ut

Trådarna har justerats och spänts och de plantor som ska bytas ut, har grävts upp.

Det enda momentet i vingården som är kvar är en liten gödsling, samt att sätta gummiband på armarna på de stockar som beskärs till kordon (kort sporre).

Det är tänkt att vi ska utöka vår odling på norra fältet och bland annat så har vi en ny rot som ska testas för lämplighet i landet.

Vi har även sått in en bit gräsyta till på det nya fältet för att få symmetri och ett avbrott i raderna.

VINERIET

I vineriet så har det varit 2 filtreringar samt en buteljering av mousserande vin (Flädie mat och vingårds mousserande), vilket även innebar en del magnumflaskor, som alltid känns extra skoj (visst är man lättroad). För tillfället så fortsätter jag att prova av vinerna regelbundet och nu börjar jag närma mig punkten då jag måste bestämma vilka fat som ska ingå i de olika vinerna och detta är så gott som oftast förknippat med vånda.

Ekfat inne i vineriet
Ekfat inne i vineriet

Nästa vecka så är det tänkt att vi ska buteljera lite rosé mousserande och detta är premiär för oss, det dröjer nog något år innan dessa kan tänkas komma ut på marknaden.

VINVÄRLDEN

Jag fick en fråga om vilket som är nästa hippa vindistrikt. (nej jag ska inte tjata om Skåne och Sverige)  Jag blev lite ställd och började fundera, men kunde i alla fall inte komma på vad det skulle vara för vindistrikt/område och då slog det mig. Nästa HIPPA VINDISTRIKT, är inte ett distrikt utan en generation. De senaste 2 åren så har jag träffat en massa ”ca 30” åriga vinbönder/vinmakare i Europa och dessa 30 åringar är det ”hippaste” för tillfället i min värld. Det kan vara åldern som tar ut sin rätt, och gör att jag börjar bli bekväm, men jag tänker att jag även i framtiden kan fortsätta att åka till bland annat Mosel och Champagne, bara det att nu är det en ny generation som gör vinerna. Den nya generationen gör inte bara en ny stil på vin, utan de gör även många gånger bättre viner än sina föregångare. De är väl utbildade, miljömedvetna, kvalitetsmedvetna, vänliga, service minded, ja egentligen hur jäkla goa som helst.

Detta gäller inte bara vinbönder och vinmakare, detta gäller säkerligen även restaurangbranschen, de nya krögarna/sommeliererna är unga, orädda och verkar inte behöva någon nattsömn över huvud taget och de sprudlar av energi och idéer.

Ett lysande exempel på detta, är en ung driftig sommelier som brukar börja sina SMS till mig med ”TJENA GUBBEN”(man kan inte annat än att le), och sedan står antalet flaskor som han vill beställa. Charmigt och effektivt på samma gång.

Nu tänker kanske någon, vad hjälper det de svenska vinodlarna där genomsnittsåldern kanske ligger på +60, vi kan ju knappast bli yngre, och nästa år så är vi ett år äldre.

Den energi och entusiasm som ”30 åringarna” visar upp ska vi absolut försöka vara en del av, visar de intresse för våra viner, så ska vi backa upp dom alla dagar i veckan, och vi ska även lyssna på deras synpunkter.

Vi kommer inte att tycka samma sak som dom i alla avseende. och vissa saker kommer verka helt galna, men de vet säkerligen vad som uppskattas mest på deras restaurang, och är deras kunder glada, så är de glada och är det våra viner som skapat denna glädje, så bör vi vara glada.

SVENSK VINFESTIVAL

Den 7-8 juli 2016 kommer det att anordnas en Svensk vinfestival (det var på tiden) på Skepparps vingård. I dagsläget så tror jag det är 7-8  svenska vingårdar som är med på deltagarlistan, vilket gör den till en helt unik vinfestival. För 5-6 år sedan brukade man arrangera en Svensk vinfestival i Åhus, vilken var mycket välbesökt, tyvärr så gjorde ”den Svenska byråkratin” till sist det meningslöst att arrangera denna, men den var trevlig de år den fanns. Jag tycker det är på tiden att vi återupptar denna tradition, så att vi får chans att möta de mat och vinintresserade.

Tareq Taylor kommer att stå för maten, vilket garanterar att de svenska vinerna kommer att befinna sig i gott (dubbel bemärkelse) sällskap.

Skepparps vingård ligger på Österlen, för de som inte är bekanta med byn, och det passar ju perfekt då Österlen är Sveriges vingårdstätaste område, så man kan passa på att även besöka andra vingårdar i trakten. Ni som vill besöka andra vingårdar bör boka dessa besök i förväg, information om Skånska vingårdar hittar ni på www.vinvagen.com

SVENSK VINMÄSSA

Aludden Providore anordnar en Svensk vinmässa den 5/6 2016, och då har man chans att smaka vin från flera svenska vingårdar. Mattias Säfvenberg som förra året blev utsedd till ”Årets Svenska vinambassadör” håller i tillställningen.

SVENSK/DANSK VINFESTIVAL

Winetales arrangerar 22-23/4 2016 en vinfestival med internationella viner, men 3 svenska vingårdar kommer att finnas på plats, så det finns även här möjlighet att ”prova svenskt”.

Winetales är ett vinimportföretag som säljer viner direkt till konsumenter i Sverige och har sina lokaler i Dragör, Danmark.

Den senaste månaden har jag smakat både svenskt, engelskt, åländskt och nya zeeländskt mousserande och det har varit från dåligt till okej. Mest besviken blev jag på det nya zeeländska, då det var från en känd producent (Stoneleigh), i och för sig kanske inte en producent som tillverkar absolut högsta kvalitéten, men deras senaste årgång av deras stilla Sauvignon Blanc var fullt drickbar. Nej som sagt deras mousserande klarar jag mig utan. Det bästa mousserande (ej champagne inräknat) var absolut MATTAS ROSÉ 2013 med 4,5 grams dosage. Vinet kändes en aning ungt och lite spretigare än de andra flaskorna jag smakat från MATTAS vingård, men flaskan degorgerades (jästen avlägsnades) i december 2015, så man kan inte förvänta sig att flaskan ska ha hunnit bli helt harmonisk.

Rosébubbel från Mattas Vingård, Åland
Rosébubbel från Mattas Vingård, Åland

Till de svenska producenterna av mousserande vin så vill jag ytterligare en gång säga: SÄTT I RIKTIGA CHAMPAGNEKORKAR!!!  Ni förstör festen genom att använda dessa ”smulkorkar”. En riktig champagne kork är förvisso tillverkad av smulor, men de ska självfallet ha skivor av hel kork i botten. Det här användadet av ”smulkork” gör att ingen normal människa kan få upp korken utan verktyg, typ polygriptång. Det gör också att personen som köpt flaskan framstår som en jubelidiot, när man först stått och proklamerat ”svenskt vins ljusa framtid” och sedan går det inte att få upp korken.

Riktiga fina champagnekorkar kan man göra mycket fint av efter man har avnjutit drycken.
Riktiga fina champagnekorkar kan man göra mycket fint av efter man har avnjutit drycken.

Jag tänker inte hänga ut producenten i fråga, utan bara konstatera att innehållet var i en helt egen stil och att den säkerligen kräver att kunderna är väldigt öppna för nya intryck.

Det engelska mousserande var från Ridgeview Estate och innehöll alla 3 champagne druvorna, men vinet var aggressivt syrligt och varken jag eller min magmun, uppskattade vinet.

Till sist ska jag tillkännage mitt nya smeknamn; SVERIGES HERR BREGOTT. Det var ett gäng på besök här i Klagshamn, från Vinkupan i Västerås, som för 20 år sedan varit på vinresa i Muscadet och då träffat vinbonden Michel Bregeon , då en långhårig passionerad vinbonde i Muscadet, som klättrade omkring på faten och ståltankarna för att bjuda på prover av sina viner. Denne Michel Bregeon träffade jag i vintras och han hade fortfarande kvar sin passion, men nu var det en krokig man med spatserkäpp, men passionen fanns kvar. Västeråsbornas begränsade franska gjorde att de kallade honom HERR BREGOTT och de tyckte att min passion påminde om hans, så jag tar det som en komplimang, trotts att jag inte ätit smör de senaste 30 åren.

Gamla, gamla stockar i Muscadet
Gamla, gamla stockar i Muscadet